Belépés / Regisztráció
Felhasználó név
Jelszó
 
 Emlékezz rám
Elfelejtettem a jelszót
REGISZTRÁCIÓ
 

Lehet-e az öregedést késleltetni?

 
Lehet-e az öregedést késleltetni?

Biztos szer az öregedés lassítására vagy az élet meghosszabbítására nincs, de vannak fontos, főképp állatkísérletekből származó tények, amelyek alátámasztják ennek lehetségességét.


Bár számos laboratóriumi állatkísérlet jelzi, hogy lehetséges az öregedés lassítása, és módosítható az élettartam, mégis a legnevesebb kutatók a robbanásszerűen növekvő érdeklődést látva szükségesnek látták elhatárolódni a hamis reményektől, és leszögezni, hogy biztos szer az emberi öregedés lassítására vagy az élettartam meghosszabbítására nincs. (1) Vannak azonban fontos tények – folytatódik a közlemény, és hivatkozik például az 1930-as évek óta ismert kalória korlátozás életkor-meghosszabbító hatására, vagy azokra a génmutációkra, amelyek megnövelik az állatok élettartamát. Az oxidatív stressz mértékének csökkentése, vagy a hormon- és sejtpótló beavatkozások további értékes lehetőségek, de − és ezt már én teszem hozzá − mindezek egyelőre még nem érték el az evidencia alapú orvoslás által megkövetelt bizonyítottsági standardokat, nincsenek olyan hosszú távú randomizált, ellenőrzött humán vizsgálatok, amelyek fehéren-feketén bizonyítanák, hogy e kezelések hatására az életkor valóban meghosszabbodik.

A gondok illusztrálására csak két példa: a növekedési hormon rendszeres alkalmazása során az esetek messze túlnyomó többségében a pozitív változások sokkal kifejezettebbek, mint az esetleges mellékhatások. Léteznek azonban olyan egértörzsek, amelyekből hiányzik a növekedési hormon: ezek az állatok tovább élnek, mint azok, amelyek rendelkeznek vele.

Másik példa: a széles körben használt fogyást elősegítő egyik táplálék kiegészítő a konjugált linolénsav a vizsgálatok szerint valóban fokozza az edzés hatására a zsírok lebontását, és az izmok felépítését. Amikor azonban kövér férfiakon kísérleteztek vele kiderült, hogy emeli az oxidatív stressz, vagyis az edzés hatására fellépő szabadgyök képződés mennyiségét, és ennek következtében fokozza az inzulin rezisztenciát. Így bár általában a testsúlycsökkentés az inzulin rezisztenciát is csökkenti, a konjugált linolénsavval végzett edzés és testzsír csökkentés éppen ellentétes hatású lehet. (2)
Ingoványos a talaj az öregedés orvosi módszerekkel való késleltetése körül, a lehetséges előnyök azonban jócskán ellensúlyozhatják a kockázatokat.

dr. Eisler Olga

<<vissza

(1) Butler RN, Fossel M, Harman SM, Heward CB, Olshansky SJ, Perls TT, Rothman DJ, Rothman SM, Warner HR, West MD, Wright WE.Is there an antiaging medicine? J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2002 Sep;57(9):B333-8 
(2) Risérus U.:  Supplementation With Conjugated Linoleic Acid Causes Isomer-Dependent Oxidative Stress and Elevated C-Reactive Protein. A Potential Link to Fatty Acid-Induced Insulin Resistance  Circulation. 2002;106:1925.)