Belépés / Regisztráció
Felhasználó név
Jelszó
 
 Emlékezz rám
Elfelejtettem a jelszót
REGISZTRÁCIÓ
 

Géndiagnosztika

Milyen a testünk? Mi az, ami mindnyájunkban közös, és miben térünk el egymástól? Hogyan alakulnak ki az eltérések? Mitől vannak a betegségek? Mi tehetünk róla? Vagy eleve eldöntött, hogy kivel mi fog történni? Hogy kit milyen baj fog érni?

Az orvoslás hagyományosan megkülönbözteti az öröklött és szerzett betegség okokat.  „Szerzett” minden kór, ami a születésünk − pontosabban a fogantatásunk −  óta ért hatások miatt alakult ki. Étkezés, levegő, sugárzás, mozgás, fertőzések, érzelmi megterhelések, veszteség, gyász, és minden, ami  valamilyen szempontból formálja az életünket, befolyásolhatja az egészségünket is.  Az „öröklött”, az eleve meghatározott, azaz a genetikai állomány, ami az első pillanatban eldőlt és megváltoztathatatlan. Ám nem sok olyan tulajdonságot tudunk megjelölni, ami kizárólag öröklött, vagy kizárólag szerzett. Mert nyilván külső, környezeti hatás egy fertőzés, de a szervezet fogékonyságában, az immunrendszer reakciójában már öröklött tényezők is szerepet játszanak. Szinte valamennyi betegség kialakulásánál, lefolyásánál, súlyosságánál − a cukorbetegségtől kezdve a daganatok döntő többségén át  a hangulatzavarokig − megtalálható az öröklött és a szerzett tényezők kölcsönhatása.

A betegségek megelőzésének legfontosabb módja az ismert kiváltó hatás kiküszöbölése. De mely kiváltó hatásokra figyeljünk? Mire van hajlamunk? Mik azok a betegségek, amelyektől fokozottan kell félnünk? Például ha fogyókúrázunk, elég elérnünk a normális testtömeg felső határát, vagy a cukorbaj fokozott kockázata miatt inkább az alsó határ közelébe kell letornászni magunkat?

 A hajlam tisztázásának két módja van. Az egyik nagyon egyszerű: családfát kell rajzolni. A közeli rokonok betegségeinek ismétlődése nyilvánvalóan öröklött hajlamot jelent. A másik módszer a kockázatnövekedést jelentő gének azonosítása. Ez néhány éve még álom volt, de ma már lehetőségünk van az ilyen jellegű információ megszerzésére is. A Quintess orvosi diagnosztika meghatározó eleme a genetikai vizsgálat, mert az esetleges hajlam ismeretében pontosabb kezelést és életmódtervet tudunk megvalósítani.


A DNS hihetetlenül stabil molekula, szerkezetét szélsőséges körülmények között is megőrzi, és ha mégis sérül, sokszintű javítórendszer állítja helyre az eredeti állapotot. Ezért válik alkalmassá a DNS arra, hogy egy életen át megőrizze a fogantatás pillanatában kialakult információkat.

 

A genetikai analízist a bécsi Genosense GmBH végzi, a laboratórium kifejezetten ilyen jellegű vizsgálatokra specializálódott. Magasan kvalifikált, az osztrák szakmai elit tagjaiból álló szakértői gárdája a tudomány aktuális állása szerinti legbőségesebb információ meghatározását garantálja.